DEN HAAG - De bewering van Bosnische moslims dat na de val van Srebrenica in 1995 meer dan achtduizend moslims slachtoffer werden van genocide, is een mythe. Dit zei Radovan Karadzic dinsdag in zijn openingsverklaring voor het Joegoslavië-Tribunaal.

De meer dan tweeduizend mensen die begraven liggen bij het herdenkingsmonument van Potocari, kunnen best lijken van elders zijn, aldus de ex-president van Republika Srpska.

Ook zou het om stoffelijke overschotten kunnen gaan van mensen die tijdens vijandelijkheden zijn gesneuveld of een natuurlijke dood zijn gestorven.

Volgens Karadzic zou dat nooit goed zijn onderzocht. Daarom moeten de rechters hem van de aanklacht van de Srebrenica-genocide vrijspreken.

Massagraven

Volgens de aanklagers van het tribunaal zijn na de Bosnisch-Servische verovering van de enclave Srebrenica bijna achtduizend moslimmannen en -jongens vermist gemeld.

Duizenden van hen zijn inmiddels opgegraven uit massagraven of gevonden in bossen of elders in het open terrein.

Identificatie

De aanklagers van het VN-hof stellen dat meer dan zesduizend van die slachtoffers inmiddels zijn geïdentificeerd. Dit gebeurt veelal door middel van vergelijking met DNA-materiaal van overlevende familieleden.

Karadzic trekt die DNA-analyses van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) in twijfel.

Hij heeft daarom grote hoeveelheden gegevens aangevraagd bij de ICMP om die allemaal te laten checken.

Vreselijk terreur

Volgens Karadzic was de Bosnisch-Servische aanval op Srebrenica een reactie op de ''vreselijke terreur'' die de omsingelde moslims uitoefenden op de Serven in de omgeving.

''Zij moordden hele dorpen uit op christelijke feestdagen'', aldus de ex-president. Ze zouden van de moslimautoriteiten in de hoofdstad Sarajevo het bevel hebben gekregen om de Bosnische Serven te 'provoceren': ''Dagelijks werden er Serven gedood.''

De moslimaanvallen op omliggende Servische dorpen zijn ook gezien door militairen van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat in de enclave was gelegerd.

Moslims hebben de aanvallen gerechtvaardigd met het argument dat er honger heerste in de enclave en dat zij wel eten moesten stelen om te overleven. De Serven hielden geregeld VN-hulpkonvooien met voedsel en brandstof voor Srebrenica tegen.