SANTIAGO - Chili heeft maandag meer internationale hulp aangeboden gekregen om het hoofd te bieden aan de noodsituatie als gevolg van de aardbeving en tsunami.

Australië heeft 3,3 miljoen euro toegezegd voor noodhulp en wederopbouw, de Europese Commissie en Japan zegden elk 3 miljoen euro toe en China een miljoen.

De Braziliaanse president Lula da Silva was het eerste buitenlandse staatshoofd dat maandag een bezoek bracht aan het getroffen land. Argentinië zal medisch personeel sturen, voedsel en water.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties liet weten 30 ton voedsel in Ecuador klaar te hebben staan.

Voedsel

Volgens de Chileense president Michelle Bachelet is de luchtmacht begonnen met het vliegen van voedsel en hulp naar zwaar getroffen gebieden in het midden en zuiden van het land.

Bachelet had onder meer gevraagd om veldhospitalen, satelliettelefoons, elektrische generatoren en waterzuiveringssystemen.

Het dodental als gevolg van het natuurgeweld van zaterdag is opgelopen tot zeker 723. Zo'n twee miljoen Chilenen zijn getroffen door de ramp, wat neerkomt op een op de acht inwoners.

Luchtbrug

Tussen de inmiddels weer redelijk kalme hoofdstad Santiago en de zwaar getroffen stad Concepción is een luchtbrug opgezet om tonnen hulpgoederen te kunnen brengen. In Concepción, waar veel inwoners afgesloten zijn van drinkwater en elekriciteit, is de bevolking massaal aan het plunderen van winkels en verlaten woningen geslagen.

Daarom hebben de autoriteiten daar de duur van de avondklok verlengd. De avondklok duurt van acht uur 's avonds tot twaalf uur 's middags op dinsdag. Inmiddels zijn zo'n 160 mensen opgepakt voor plundering of voor het niet respecteren van de avondklok.

In de plaats Curico, tussen Santiago en Concepción, is 90 procent van het historische centrum beschadigd. Daar werd echter voedsel en water uitgedeeld en was de situatie relatief rustig.

Nederlanders

Het aantal Nederlanders van wie niets meer is vernomen sinds de aardbeving in Chili van zaterdag, is maandagavond opgelopen tot 83.

Het gaat om 35 mensen die in Chili wonen en 48 Nederlandse toeristen. Tien van hen bevonden zich in of nabij de zwaar getroffen stad Concepción toen daar de zware beving toesloeg