PARIJS - Rusland is voorstander van het opleggen van nieuwe, 'slimme' sancties tegen Iran, als dat land zich niet coöperatiever opstelt wat betreft het omstreden nucleaire programma.

Dat zei de Russische president Dmitri Medvedev maandag in Parijs op de eerste dag van een tweedaags bezoek aan Frankrijk.

Medvedev benadrukte wel dat nieuwe sancties alleen in allerlaatste instantie een optie zijn. Hij hoopt dat het bewind in Iran tijdig zal inbinden.

Als dat niet gebeurt, dan kan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties volgens Medvedev besluiten Iran sancties op te leggen, zolang die maar niet nadelig uitpakken voor de burgerbevolking.

Strafmaatregelen

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen graag extra strafmaatregelen tegen Iran, omdat de islamitische republiek in het geheim zou werken aan een atoomwapen.

Waarnemers denken dat China geen gebruik zal maken van het vetorecht, als Rusland zich net als de westerse landen uitspreekt voor sancties tegen Iran.

Tot nog toe maakten de machthebbers in Rusland en China duidelijk dat ze weinig voelen voor nieuwe sancties tegen Iran. Medvedev deed zijn uitlatingen maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Nicolas Sarkozy, de president van Frankrijk.

Wapendeal

De staatshoofden maakten verder bekend dat ze werken aan een wapendeal. Als die uiteindelijk doorgaat, krijgt Rusland de beschikking over vier moderne marineschepen uit de Mistral-klasse. Deze schepen, die per stuk tussen de 400 en 500 miljoen euro kosten, kunnen helikopters, tanks en manschappen vervoeren.

Buurlanden van Rusland volgen de plannen van Frankrijk en Rusland met argwaan. Rusland gaf eerder aan dat de oorlog tegen Georgië in augustus 2008 in veertig minuten beslist was geweest, als het de beschikking had gehad over de Mistral-schepen.

Nu duurde het gewapende conflict vijf dagen. De Franse president speelde een belangrijke rol bij onderhandelingen tussen de strijdende partijen over een staakt-het-vuren.