CONCEPCION - De spanningen in de Chileense stad Concepción en omgeving zijn maandag verder opgelopen.

Ooggetuigen maakten melding van schotenwisselingen tussen plunderaars, burgerwachten en militairen in de regio, die zwaar werd getroffen door de aardbeving en de tsunami van zaterdag.

In San Pedro de la Paz, een buurgemeente van Concepción, zouden twee mensen zijn doodgeschoten. Criminelen grijpen de noodsituatie aan voor plunderingen van winkels en woningen.

Gewapende groepen burgers patrouilleren om hun bezittingen te beschermen. Ook werpen ze wegblokkades op. Alleen bewoners en bekenden worden doorgelaten.

De regering van Chili kondigde eerder aan dat het 10.000 militairen naar de zwaarst getroffen regio's stuurt. Zij moeten de orde herstellen en hulp verlenen aan de bevolking.

Verzoek

Na een verzoek van de Chileense regering hebben de Verenigde Naties maandag toegezegd direct te zullen beginnen met het sturen van hulp naar het Zuid-Amerikaanse land. Het midden van Chili werd zaterdag getroffen door een krachtige aardbeving. Meer dan zevenhonderd mensen kwamen om het leven.

Internationale hulporganisaties hadden al hulpgeld en deskundigen gestuurd, maar hun mogelijkheden waren beperkt omdat Chili nog bezig was met de inventarisatie van de benodigdheden voor zo'n twee miljoen getroffen mensen.

De regering liet weten op korte termijn bruggen, veldhospitalen, satelliettelefoons, generatoren, reddingsteams, waterzuiveringsinstallaties, veldkeukens en dialysecentra nodig te hebben.

Naschokken

Volgens de VN en het Rode Kruis is nog niet precies duidelijk hoe groot de verwoesting in Chili is. Naschokken vormen een aanwezige dreiging en sommige gebieden zijn door het natuurgeweld van de buitenwereld afgesloten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei te verwachten dat het dodental de komende dagen nog zal oplopen. Het bieden van medische hulp aan overlevenden is volgens de WHO een grote uitdaging en vooral inheemse volken, die in lemen hutten wonen, lopen een risico door de beschadigde infrastructuur.