WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil een ''spectaculaire reductie'' van het kernwapenarsenaal. Dat zei een hooggeplaatste regeringsfunctionaris maandag. De reductie maakt deel uit van een grote herziening van het Amerikaanse nucleaire beleid.

De herziening wordt later deze maand afgerond.

De krant The New York Times citeerde maandag functionarissen die verklaarden dat duizenden kernwapens verdwijnen. Het zou dan gaan om veel oude kernwapens die nu liggen opgeslagen.

Er wordt naast een grote reductie van atoomwapens ook gepleit voor een ''grotere rol voor conventionele wapens'' als afschrikkingsmiddel, aldus de functionaris.

Bush

De nieuwe strategie zal een aantal voorstellen van de vorige regering van president George Bush terugdraaien of annuleren. Zo zal de ontwikkeling van kleine nucleaire wapens die bunkers diep onder de grond moeten vernietigen, worden gestopt.

Minister van Defensie Robert Gates spreekt maandag met president Barack Obama over enkele openstaande kwesties in de nieuwe nucleaire strategie van de Verenigde Staten.

Kernwapenvrij

Obama wil verdere verspreiding van atoomwapens tegengaan en streeft naar een kernwapenvrije wereld. Hij heeft andere kernmachten opgeroepen hun voorraad kernwapens te verminderen. Rusland en de VS zouden dicht bij een akkoord zijn om hun kernwapenarsenalen flink te reduceren.

Maar volgens The New York Times verwerpt de president het voorstel dat de VS verklaren nooit als eerste een kernwapen in te zetten.