PARIJS/BERLIJN - Het dodental als gevolg van de storm die dit weekend Europa teisterde is opgelopen tot circa zestig. Zowel de politie in Duitsland als in Frankrijk meldde maandag nog twee nieuwe doden.

Volgens de Duitse politie kwam zondag een automobilist om het leven toen een boom omwaaide en op zijn auto viel op een weg in het Zwarte Woud.

Zijn vrouw die naast hem zat raakte zwaargewond. In een bos bij Frankfurt werd een 69-jarige fietser dodelijk getroffen door een omvallende boom. Eerder was al bekend geworden dat vier andere mensen door de storm waren omgekomen.

De reddingsdiensten in Duitsland moesten zondag en in de nacht van zondag op maandag reageren op duizenden noodoproepen, meestal vanwege omgewaaide bomen die honderden daken van woningen en auto's verwoestten.

Treinverkeer

Het treinverkeer dat ernstig ontregeld was geraakt, is maandag weer op gang gekomen, meldde spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn maandag. Ook de meeste vliegvelden in Duitsland functioneren weer normaal, nadat zondag tweehonderd vluchten waren geannuleerd.

Orkaan Xynthia heeft in Frankrijk in totaal 47 mensenlevens geëist, twee meer dan zondag werd gemeld. Dat verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux maandagmorgen. Alleen al in het departement Vendée aan de Franse westkust kwamen minstens 29 mensen om het leven. Zeker dertig mensen worden nog vermist.

Water

De meeste slachtoffers verdronken door snel opkomend water. Ook werden mensen geraakt door rondvliegend puin en vallende bomen. Meer dan negenduizend brandweerlieden en reddingswerkers zijn ingezet om slachtoffers van het natuurgeweld te helpen.

Door de storm viel de elektriciteit uit bij meer dan een miljoen huishoudens, de helft daarvan zit nog altijd zonder stroom. Later maandag zal president Nicolas Sarkozy het getroffen gebied bezoeken.

Noodweer Frankrijk