DEN HAAG - De oorlog in Bosnië is uitgebroken, omdat de moslims ''100 procent macht'' wilden in Bosnië-Herzegovina. De zaak van de Bosnische Serviërs daarentegen was ''rechtvaardig en heilig''.

Dat heeft de ex-president van Republika Srpska, Radovan Karadzic, maandagochtend in de openingsverklaring van zijn verdediging voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag gezegd.

''Ik sta hier voor u niet alleen om mijn sterfelijke zelf te verdedigen, maar ook de grootheid van een kleine natie, die eeuwenlang heeft geleden'', aldus Karadzic, die tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) leiding gaf aan de Bosnische Serviërs.

Compromissen

Volgens Karadzic waren de Bosnische Serviërs tot tal van compromissen bereid om oorlog in Bosnië te voorkomen, terwijl het de moslims waren die het akkoord over machtsdeling niet aanvaardden, dat na internationale bemiddeling in Lissabon werd gesloten.

De concessie die het meest pijn deed, was dat Bosnië geen deel meer uit zou maken van Joegoslavië, waar de meeste Serviërs leefden. Het waren krachten buiten Joegoslavië die het land wilden opdelen, aldus Karadzic. Hij wees met de beschuldigende vinger vooral naar Duitsland en haalde toenmalig premier Ruud Lubbers aan om die bewering te staven.

Moslims

Volgens Karadzic hadden de moslims, de grootste bevolkingsgroep in Bosnië, een houding van: ''De Serviërs zijn hier maar gasten.'' Dat was hun ''houding jegens de christelijke meerderheid'' van Serviërs en Kroaten.

Binnen de SDA, de partij van moslimpresident Alija Izetbegovic, was er sprake van een ''fundamentalistisch complot'' van ''wolven in schaapskleren''. Dat die moslims niet voor het tribunaal terecht moeten staan, komt volgens Karadzic omdat de aanklagers van het VN-hof een ''akkoord met onze vijanden in de oorlog'' hebben. Moslimfundamentalisten staat het ''bloed tot aan de schouders''.

Burgerslachtoffers

De oorlog heeft aan naar schatting 100.000 mensen het leven gekost. Maar volgens Karadzic is een deel van het bewijs over burgerslachtoffers, dat in eerdere processen voor het tribunaal is gebruikt, vervalst door de moslims.

Karadzic eiste opnieuw dat hij voldoende gelegenheid krijgt om zijn verdediging voor te bereiden. Zijn juridisch adviseur Peter Robinson zei dat Karadzic in beroep gaat tegen het besluit van de rechters om woensdag al de eerste getuige van de aanklagers op te roepen.