SANTIAGO - De regering van Chili heeft noodmaatregelen genomen na de krachtige aardbeving van zaterdag. In de gebieden die het zwaarst zijn getroffen is onder meer een avondklok ingesteld.

Ook zijn circa tienduizend militairen ingezet om te helpen met het uitdelen van eerste levensbehoeften en om de orde te handhaven.

Door de maatregelen wordt er minder geplunderd. In de eerste uren na de beving struinden mensen winkels af op zoek naar voedsel en water, maar werden er ook televisies en wasmachines meegenomen.

Vooral in de stad Concepción was sprake van massale plunderingen. Ook reageerden boze inwoners hun woedde af op voertuigen van brandweermannen die drinkwater uitdeelden.

In Concepción werden zondag zeker 25 mensen levend onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald. Volgens reddingswerkers moeten er nog zo'n zestig tot tachtig mensen onder het puin liggen.

Zevenhonderd mensen

De aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter heeft aan ruim zevenhonderd mensen het leven gekost. Een onbekend aantal personen wordt nog vermist. Sommige dorpen zijn nog afgesloten van de buitenwereld, andere zijn volledig van de kaart verdwenen, zoals het kustplaatsje Dichato.

Honderdduizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door de beving of de tsunami die de kustgebieden in het midden van het land overspoelde. De slachtoffers brengen de nacht in de buitenlucht door. Zondag deden zich opnieuw enkele flinke naschokken voor.

Marine

De Chileense regering heeft toegegeven dat ze een fout heeft begaan door het risico op een tsunami in eerste instantie te bagatelliseren. Minister van Defensie Francisco Vidal erkende dat zich in de kustgebieden van de centrale regio's Maule en Bío Bío inderdaad een tsunami heeft voorgedaan en dat de marine een fout heeft begaan door niet direct na de aardbeving alarm te slaan.

Zaterdag bagatelliseerde de Chileense president Michelle Bachelet het risico van een tsunami en riep op tot kalmte. Ze zei dat er hoogstens hoge golven in aantocht waren.

Volgens Vidal zijn sommige kustplaatsen wel op tijd gewaarschuwd, omdat de lokale alarmeringssystemen wel gewoon werkten.

Plunderingen Chili