ANKARA - Het Turkse parlement herziet de grondwet voor eind maart. Dit kondigde zondag de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan.

''We voorzien dat er een aantal artikels wordt gewijzigd, met name die over het verbieden van politieke partijen en over de rechterlijke macht'', aldus Erdogan.

De huidige grondwet is kort na een militaire staatsgreep in 1980 opgesteld en een heet hangijzer in de Turkse politiek.

Erdogans hervormingsgezinde partij AKP is sinds eind 2002 aan de macht en heeft onder meer de dominerende positie van de strijdkrachten in de politiek beperkt en ter discussie gesteld.

Leger

De spanningen tussen leger en regering zijn in februari als gevolg van een strafrechtelijk onderzoek naar coupplannen van officieren in 2003 tot grote hoogten opgedreven. Het leger beschouwt zich bovendien als exclusieve beschermer van de grondwet.

Zondag sprak Erdogan opnieuw met legerleider generaal Ilker Basbug bij een onaangekondigde ontmoeting. Donderdag kwamen Erdogan, Basbug en de Turkse president Abdullah Gül bijeen om over de meest recente spanningen te praten.

Afgelopen week werden circa vijftig officieren opgepakt en dertig daarvan zijn in staat van beschuldiging gesteld over plannen van destijds om de AKP-regering in 2003 aan de kant te schuiven. Het leger heeft sinds 1960 vier burgerregeringen afgezet.