CONCEPCION - Als gevolg van de zware aardbeving van zaterdag vlak voor de kust van Chili zijn meer dan vierhonderd doden gevallen. De hulpverlenende instanties hebben met deze mededeling zondag het dodental opgeschroefd.

Ongeveer honderd mensen zitten vast onder het puin van een gebouw in de Chileense stad Concepcion, dat na de aardbeving van zaterdag is ingestort.

De beving had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Het was een van de zwaarste ooit geregistreerd.

Het epicentrum was niet ver uit de kust van het zuiden van de Chileense provincie Maule, ongeveer 325 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago.

De infrastructuur is zwaar getroffen door de beving, inclusief de internationale luchthaven van Santiago die moest worden gesloten om schade te herstellen.

Communicatie

De communicatie met de zwaarst getroffen gebieden in de provincies Maule en Biobío is communicatie nog uiterst spaarzaam.

Voor tientallen families in Nederland is het zondag niet mogelijk gebleken om in contact te komen met verwanten in Chili.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten dat er evenwel geen concrete aanwijzingen zijn dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers.

Geplunderd

Winkels in Concepción zijn zondag geplunderd. Op beelden die een Chileense televisiezender uitzond, was te zien hoe mensen warenhuizen verlieten met voedsel, wasmachines en plasmaschermen.

Chili heeft volgens Buitenlandse Zaken nog geen beroep gedaan op de internationale gemeenschap voor hulp.

Clinton

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft laten weten tijdens haar bezoek aan vijf Latijns-Amerikaanse landen zeker aandacht te zullen besteden aan de aardbeving in Chili.

Ook al is er kans op naschokken, Clinton is vastbesloten de Amerikaanse steun aan Chili te laten zien en wil haar reisschema niet wijzigen. "Ons halfrond komt samen in tijden van crisis en we zullen in deze noodsituatie zij aan zij staan met de Chileense bevolking", zei ze zaterdag.

In Chili zal Clinton een bijeenkomst hebben met de Chileense president Michelle Bachelet en Sebastian Pinera die Bachelet op 11 maart opvolgt.

Aardbeving in Chili