MADRID/PARIJS - Een krachtige storm in Frankrijk heeft dit weekeinde aan zeker zestien mensen het leven gekost. Dat meldden de autoriteiten in Parijs, waar de stadsparken gesloten bleven voor het publiek.

Bretagne en het zuidwesten van het land zijn het zwaarst getroffen door de buitengewoon harde wind, die Xynthia wordt genoemd.

In de kuststreek tussen Bordeaux en Nantes zijn minstens acht mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers is een hoogbejaarde vrouw die verdronk in haar overstroomde huis op het eiland Oléron.

In sommige kustplaatsen staat meer dan anderhalve meter water, vooral in de streek van La Rochelle.

Zonder stroom

Reddingswerkers staan met behulp van onder meer helikopters getroffen bewoners bij. Aan de kust van Bretagne moest een bejaardentehuis geëvacueerd worden.

Meer dan een miljoen mensen zitten in Frankrijk zonder stroom. Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle schrapte de luchtvaartmaatschappij Air France zondag wegens het noodweer 10 procent van de circa zevenhonderd geplande vluchten.

Snelwegen

De wegen van Frankrijk naar Spanje waren nauwelijks begaanbaar door omgewaaide bomen en gevallen rotsblokken. Ook in Spanje, Portugal en Duitsland heeft Xynthia levens geëist.

Een van de drukste autosnelwegen in Duitsland, de A3, is zondagmiddag bij Frankfurt, helemaal afgesloten als gevolg van het noodweer.

Bouwmaterialen zijn bij de luchthaven van Frankfurt op de autosnelweg gewaaid en die is bij Kelsterbach, ten zuidwesten van Frankfurt en vlak boven de luchthaven dicht en blijft dicht tot na de storm, aldus een woordvoerster van de politie.

Het KNMI heeft gewaarschuwd voor zeer zware windstoten in Limburg en het oosten van Noord-Brabant.