SANTIAGO - De aardbeving zaterdag voor de kust van Chili heeft zeker driehonderd levens geëist. President Michelle Bachelet sprak van een van de grootste tragedies voor haar land van de afgelopen vijftig jaar.

Ze zei dat het natuurgeweld zeker twee miljoen mensen heeft getroffen. Tientallen personen worden vermist en zeker anderhalf miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd.

De zware aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter begon om 3.34 uur lokale tijd, duurde ongeveer anderhalve minuut en werd gevolgd door tientallen naschokken.

Het epicentrum lag op een diepte van 35 kilometer onder de zeebodem voor de kust.

Schade

De schade is aanzienlijk in sommige steden dichtbij het epicentrum, zoals Concepción in midden-Chili. Gebouwen stortten in of vlogen in brand.

Ook viaducten en bruggen begaven het. Telefoon- en elektriciteitsverbindingen vielen uit. De internationale luchthaven bij de hoofdstad Santiago moest worden gesloten.

Omdat het epicentrum van de beving onder de bodem van de oceaan lag, ontstonden er vloedgolven. Voor een groot gedeelte van de Grote Oceaan werd daarom een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Tsunamigolven

Tsunamigolven bereikten zaterdag en zondag onder meer Frans-Polynesië, de Nieuw-Zeelandse eilanden, Australië en Hawaii. In veel gebieden evacueerden de autoriteiten groepen mensen.

In de meeste gebieden waren de golven echter nauwelijks hoger dan normaal. Ook berichten over grote schade of slachtoffers door een tsunami zijn vooralsnog uitgebleven.

Aardbeving in Chili