BRUSSEL - De Britse conservatieve Europarlementariër Dan Hannan begint een Europese anti-belastingbeweging, in navolging van de Amerikaanse Tea Party, die protesteert tegen de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse president Barack Obama.

Hannan heeft dat zaterdag gezegd tegen de nieuwssite EUobserver. Volgens hem staat de EU op het punt een Europees belastingsysteem in te voeren.

De Amerikaanse Tea Party, waarvan de naam verwijst naar gebeurtenissen die in de achttiende eeuw de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten inluidden, voert sinds begin vorig jaar actie tegen het beleid van Obama.

Die zou door geld te pompen in de economie, door zijn hervorming van het gezondheidsstelsel en door zijn klimaatbeleid de Amerikaanse belastingbetaler op kosten jagen.

Van Rompuy

Hannan vreest dat de inwoners van de EU-landen hetzelfde lot is beschoren. Fiscaal beleid is nu nog een zaak van de lidstaten, maar de conservatieve Europarlementariër ziet overal signalen dat de EU zelf belasting wil gaan heffen.

Hij wijst op uitlatingen van eurocommissarissen en op de wens van EU-president Herman Van Rompuy om tot een economische regering te komen in de EU. ''Ik denk niet dat een Europese inkomstenbelasting al op stapel staat, maar milieuheffingen en heffingen op financiële transacties zeker wel.''