SANTIAGO  - Het dodental door de zware aardbeving in Chili is opgelopen tot zeker 214. Dat maakte de nationale noodhulpdienst Onemi zaterdag bekend.

Sebastian Pinera, de rechtse zakentycoon die in januari winnaar werd van de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land, sluit niet uit dat het aantal doden nog verder zal stijgen.

Volgens hem is de infrastructuur op een aantal plaatsen zwaar beschadigd geraakt door de beving.

Chili werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van ongeveer 8,8 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag circa honderd kilometer ten noordwesten van Concepcion, de derde stad van Chili. In Concepcion en omgeving wonen meer dan een half miljoen mensen.

Naschokken

Na de aardbeving zijn zeker negentien naschokken geregistreerd. Dat meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS.

De zwaarste naschok had een kracht van ongeveer 6,9 op de schaal van Richter, bijna even zwaar als de aardbeving die vorige maand grootschalige verwoestingen aanrichtte in Haïti.

De internationale luchthaven van de Chileense hoofdstad Santiago is tot nader order gesloten  Alle inkomende en uitgaande vluchten zijn geschrapt. Het vliegveld is beschadigd door de zware beving.

Verwoestend

Berichten over schade in het zwaarst getroffen gebied zijn schaars, omdat de stroom daar is uitgevallen. Contact met de buitenwereld is daardoor nagenoeg onmogelijk.

De aardbeving wekte een tsunami op. Bij Valparaiso, de tweede stad van het Zuid-Amerikaanse land, werden golven met een hoogte van 1.29 meter gemeten.

Die kunnen volgens de USGS verwoestende gevolgen hebben. Het is nog niet bekend of de tsunami ook levens heeft geëist.

Nederlanders

De Nederlandse autoriteiten hadden na de aardbeving aan het eind van de middag met 27 Nederlanders in Chili nog geen contact gehad. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die benadrukte dat de 27 mensen niet meteen als vermist moeten worden beschouwd. In het Zuid-Amerikaanse land wonen ongeveer duizend Nederlanders.

Van de 27 Nederlanders woont ongeveer de helft in Chili. De anderen waren er op vakantie op het moment van de aardbeving. Het is heel moeilijk om telefonisch contact met het land te krijgen. Door de beving zijn de verbindingen heel slecht, zo stelde de zegsman van het ministerie.

EU

De EU stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Hij beloofde meer geld als dat nodig mocht zijn en sprak zijn medeleven uit met de getroffenen.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton en eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) zeiden dat de EU klaarstaat om onmiddellijk in actie te komen.

Tsunami

De landen in en rond de Grote Oceaan hebben maatregelen genomen in verband met de tsunami die ontstond.

Onder meer op Paaseiland, in de Amerikaanse staat Hawaï, op de Galapagoseilanden en in Frans-Polynesië werd de bevolking gewaarschuwd en waar nodig geëvacueerd.

Kust

Mensen die dicht bij de kust wonen, moeten op last van de autoriteiten de wijk nemen naar hoger gelegen gebieden. De gevolgen van de tsunami lijken vooralsnog mee te vallen.

Op de Galapagoseilanden, een van de eerste gebieden die te maken kregen met de tsunami, was slechts sprake van aanzienlijk hogere golven dan normaal. Meldingen van doden, gewonden of schade waren er nog niet.

Het tsunamiwaarschuwingssysteem is ingeschakeld voor vrijwel alle landen in en rond de Grote Oceaan, tot Japan, Rusland en Nieuw-Zeeland aan toe. Deskundigen verwachten dat de golven bij de kust van Japan ongeveer dertig centimeter hoger zullen zijn dan normaal.

Ring van Vuur

De kuststrook tussen Valparaiso en Concepcion werd in 1960 getroffen door de zwaarste aardbeving die ooit is geregistreerd.

Die beving had een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Meer dan 1600 mensen kwamen toen om het leven. De beving veroorzaakte een tsunami met tientallen meters hoge vloedgolven.

Chili ligt op de zogeheten Ring van Vuur, een gebied rond de Grote Oceaan waar veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen.

Tsunami treft Chili