NEW YORK - De Verenigde Naties hebben Israël en de Palestijnen opgeroepen een nieuw onderzoek uit te voeren naar oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog veertien maanden geleden.

Een niet-bindende resolutie van die strekking werd vrijdag aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN.

In de resolutie krijgen de conflictpartijen vijf maanden de tijd om ''onafhankelijk'' en ''betrouwbaar'' onderzoek te doen in overeenstemming met de internationale standaard. De VN hadden eerder al op een dergelijk onderzoek aangedrongen.

De resolutie werd ingediend door de Palestijnse delegatie en sympathiserende Arabische en Noord-Afrikaanse landen. Van de aanwezige staten stemden 98 voor en zeven tegen, waaronder Israël en de Verenigde Staten.

Onderzoek

Oud-rechter Richard Goldstone deed in opdracht van de VN ook al onderzoek naar de 22 dagen durende oorlog, die aan ongeveer 1400 Palestijnen en dertien Israëli's het leven kostte.

Goldstone concludeerde dat zowel Israël als de radicaalislamitische Hamasbeweging, die de macht heeft in de Gazastrook, zich schuldig maakte aan oorlogsmisdaden en mogelijk ook aan misdaden tegen de mensheid. De Israëlische aanval was een reactie op Palestijnse raketbeschietingen.