AMSTERDAM - Bij een aardbeving met een momentmagnitude van 5,0 in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan zijn donderdag 29 mensen gewond geraakt. Honderden gebouwen, waaronder honderd scholen en 72 ziekenhuizen, raakten door de beving beschadigd.

In het gebied vonden tientallen naschokken plaats die soms net zo krachtig waren als de beving zelf. Dat hebben de Chinese staatsmedia vrijdag bericht.

Zo'n zevenhonderd soldaten zijn naar het gebied gestuurd om te helpen bij het reddingswerk. Dekens, kleding en duizenden tenten werden naar het getroffen gebied gebracht, dat ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van Kunming ligt. Ruim drieduizend mensen werd tijdelijk onderdak geboden in tenten.

Eerdere aardbevingen

In mei 2008 werd de provincie Sichuan, ten noorden van Yunnan, opgeschrikt door een beving met een magnitude van 7,9. Daarbij kwamen negentigduizend mensen om het leven en raakten bijna vijf miljoen mensen dakloos.

Donderdag deed zich ook in het Tibetaanse Tingri een aardbeving voor. Er zijn naar verluidt geen doden of gewonden gevallen en evenmin meldingen van schade. Volgens de Amerikaanse geologische dienst had de aardbeving in Tibet een magnitude van 5,4, voldoende om ernstige schade aan te richten. Het gebied is echter afgelegen en dunbevolkt.