KABUL - Zeker zeventien mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een reeks aanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Dat heeft het Afghaanse ministerie van Gezondheid gezegd. Onder de doden is volgens een arts van het militair hospitaal in Kabul zeker één Indiër.

Circa 32 mensen raakten gewond, onder wie ten minste zes Indiërs.

Volgens de politie blies een man zichzelf kort na zonsopgang op bij de ingang van het grootste winkelcentrum van Kabul. Er waren zeker twee explosies te horen.

Ook zouden er gevechten zijn uitgebroken tussen de politie en gewapende mannen. In de buurt van het winkelcentrum staan het hotel Park Residence, een pension en enkele regeringsgebouwen. Veel werknemers van het hotel komen uit India.

Taliban

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de acties opgeëist. Volgens een zegsman van de beweging waren zeker vijf Talibanstrijders bij de actie betrokken. Twee van hen zouden bij de ingang van het winkelcentrum een bomvest tot ontploffing hebben gebracht.

In januari pleegden de Taliban ook al een reeks aanslagen in Kabul. Ongeveer twintig opstandelingen voerden toen aanvallen uit op onder meer regeringsgebouwen en de centrale bank in de Afghaanse hoofdstad. De Taliban doodden toen twaalf mensen.