Vrijspraak voor Real IRA-terrorist

AMSTERDAM - Colm Murphy, de enige man die ooit veroordeeld is voor de bomaanslag in 1998 in de Noord-Ierse stad Omagh, is alsnog vrijgesproken. Die uitspraak deed het grootste Ierse antiterreurgerechtshof woensdag.

Geen enkele verklaring kon als betrouwbaar bewijs worden beschouwd, zo oordeelde het hof.

Murphy werd in 2002 tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verschaffen van mobiele telefoons aan de daders van de bomaanslag.

Na drie jaar in de cel gezeten te hebben, werd hij vrijgesproken omdat rechercheurs Murphy's verklaringen herschreven zouden hebben. Ook de rechters van het antiterreurgerechtshof achtten het bewijsmateriaal hierdoor nu onbruikbaar.

Real

Op 15 augustus 1998 kwamen bij een bomaanslag in Omagh 29 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, om het leven. De aanslag werd gepleegd door leden van de Real IRA, een splintergroepering van het Ierse Republikeinse leger (IRA).

Families van de slachtoffers hebben boos en verdrietig op de uitspraak gereageerd. "De families zijn zo vaak teleurgesteld, maar toch doet het elke keer weer pijn", zei Michael Gallagher, die zijn zoon bij de aanslag verloor.

Tip de redactie