Nieuwe getuige in zaak-Demjanjuk

AMSTERDAM - Een voormalige krijgsgevangen Sovjet-soldaat heeft woensdag getuigd in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk.

De man zei niet te hebben geweten dat hij als kampbewaker zou worden aangesteld toen hij ermee instemde voor de nazi's te werken.

De in Oekraïne geboren Alex Nagorni vertelde het hof in München dat hij, toen hij in een krijgsgevangenenkamp gerekruteerd werd, erin toestemde voor de nazi's te werken om niet langer honger te lijden. "Ik werd gevraagd of ik wilde werken en ik had honger", zei de nu 92-jarige Nagorni. "Dat was alles."

Kampbewaker

Miljoenen krijgsgevangen Sovjet-soldaten kwamen om in Duitse gevangenschap. De verdediging beweert daarom dat diegenen die erin toestemden voor de nazi's te werken in feite geen keus hadden.

De aanklagers beweren dat Demjanjuk ook voor de Duitsers is gaan werken en dat hij in het SS-kamp Trawniki werd opgeleid tot kampbewaker. Demjanjuk zelf ontkent ooit als kampbewaker te hebben gewerkt.

Vliegtuigfabriek

Nagorni zei korte tijd in het Trawniki-kamp te zijn opgeleid en vervolgens als bewaker te zijn ingezet in een vliegtuigfabriek in Rostock, waar dwangarbeiders te werk werden gesteld. Tegen het einde van de oorlog zou hij in het concentratiekamp Flossenbürg zijn ingezet.

In verklaringen tegen Duitse onderzoekers had hij gezegd dat Demjanjuk vanuit het Trawniki-kamp met hem daarheen was gestuurd.

Flossenbürg

Hoewel Demjanjuk niet wordt vervolgd voor misdrijven in Flossenbürg is de getuigenis van belang om te bewijzen dat hij wel degelijk een kampbewaker in dienst van de nazi's was. "Dat is belangrijk, omdat Demjanjuk zei dat hij geen Trawniki was", aldus Thomas Walther, die het onderzoek leidde waaruit de vervolging van Demjanjuk volgde.

In de rechtbank noemde Nagorni Demjanjuks naam echter niet. Hij leek de namen van zijn Sovjet-kameraden te zijn vergeten.

Treblinka

Tegen Nagorni zelf loopt ook een onderzoek. Gedacht wordt dat hij in het vernietigingskamp Treblinka heeft gewerkt.

Aanklagers in de zaak tegen Demjanjuk zeggen dat bewijs van zijn aanwezigheid in het vernietigingskamp Sobibor volstaat om hem schuldig te bevinden aan medeplichtigheid aan moord, omdat het enige doel van dit soort kampen was mensen op massale wijze te vermoorden.

Langer

Het proces tegen Demjanjuk in München gaat maanden langer duren dan verwacht. Tot midden september zijn zittingen voorzien. Dat maakte een woordvoerder van de aanklagers woensdag bekend.

De rechtszaak, die op 30 november begon, verloopt slepend wegens de slechte gezondheidstoestand van de 89-jarige Demjanjuk. Het proces werd al herhaaldelijk verdaagd.

De voorzitter van de rechtbank, rechter Ralph Alt, houdt er rekening mee dat het proces nog vaker moet worden verdaagd. Hij stelde begin februari echter dat de zaak in ieder geval voor de zomervakantie afgelopen zou zijn.

Tip de redactie