SCHIPHOL/PARIJS - Vluchten van KLM, voornamelijk richting Zuid-Europa, ondervinden fikse vertragingen door een staking van Franse luchtverkeersleiders. Dat heeft een woordvoerster van KLM dinsdag gezegd. KLM heeft een vlucht moeten annuleren.

Het is nog onduidelijk of dat lot meer vluchten treft. Door de staking kunnen vliegtuigen niet of nauwelijks landen in Frankrijk en zijn er ook problemen om over het land te vliegen.

Passagiers in heel Europa ondervinden hinder van de staking van Franse luchtverkeersleiders. Maandag staakten piloten van Lufthansa. Zij werden maandagavond door een Duitse rechter teruggefloten.

De Duitse stakingsdreiging is nog niet uit de lucht en ondertussen heeft ook de Griekse luchtverkeersleiding aangegeven woensdag het werk neer te leggen en zint het personeel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways nog op actie.

Charles de Gaulle

Op de Franse luchthaven Charles de Gaulle is een kwart van de vluchten geannuleerd en op Orly de helft. Air France doet er alles aan om de langeafstandsvluchten wel uit te voeren. Regionale luchthavens overwegen helemaal te sluiten gedurende de staking van de verkeersleiders.

Volgens Luchtverkeerleiding Nederland (LVNL) zijn alle regionale luchthavens in Frankrijk inmiddels dicht en lopen de vertragingen ook op andere Franse luchthavens zoals Toulouse en Marseille flink op.

Afrika

Bovendien ondervindt niet alleen het vliegverkeer naar Zuid-Europa hinder maar ook naar Afrika. ''Vluchten worden omgeleid waardoor de vliegtijd oploopt, of ze lopen vertraging op'', aldus een woordvoerster van LVNL.

De Franse verkeersleiders gingen dinsdagochtend om 6 uur in staking, de actie duurt tot zaterdagochtend 8 uur.

De luchtverkeersleiders in Frankrijk staken omdat zij bang zijn voor toekomstige ontwikkelingen. De Franse verkeersleiders overleggen al jaren met de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol en collega's uit België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland over een nieuwe verdeling van de taken voor als er een Europees luchtruim komt, een wens van de Europese Commissie.