Man bekent plannen zelfmoordaanslag New York

NEW YORK - Een Afghaans-Amerikaanse man, die is aangeklaagd vanwege het beramen van een aanslag in New York, heeft maandag bekend schuldig te zijn aan drie punten van de aanklacht.

De 25-jarige Najibullah Zazi zei tegen een rechter dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen op de metro in Manhattan.

Hij bekende eveneens dat hij massavernietigingswapens wilde inzetten en dat hij getraind heeft in een kamp van al-Qaeda in Pakistan. Hij kan maximaal een levenslange celstraf plus vijftien jaar celstraf voor de al-Qaedatraining krijgen.

Zazi werd in september vorig jaar opgepakt in de Amerikaanse stad Denver, samen met zijn vader. Ook een imam en twee andere mannen, een Bosnische moslim en een Afghaanse Amerikaan die bij Zazi in de klas hebben gezeten, werden in New York opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de plannen.

Herdenkingsdag

Zazi zou op de herdenkingsdag van de aanslagen van 11 september 2001 een aanslag hebben willen plegen. Toen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven nadat twee gekaapte vliegtuigen de twee torens van het World Trade Center binnenvlogen.

De zaak-Zazi trok de aandacht omdat het om een jonge man ging die in de Verenigde Staten opgroeide, maar radicaliseerde.

Hij ging in 2008 naar Peshawar in Pakistan waar hij een terroristische 'opleiding' genoot. De twee opgepakte mannen in New York zouden hem op zijn reis hebben begeleid.

Tip de redactie