Iraakse families afgeslacht

BAGDAD - Schutters hebben maandag in de Iraakse hoofdstad Bagdad twee gezinnen afgeslacht, onder wie een aantal kinderen. In andere plaatsen in het land vielen doden door aanslagen. Dat meldde het Iraakse veiligheidsapparaat.

Een bloedbad vond plaats in al-Wahda, een overwegend sjiitische plaats even ten zuiden van Bagdad. Na het doden van vader, moeder, vijf dochters en een zoon werden vier mensen opgepakt, die pistolen met geluiddempers bij zich hadden.

Een van hen heeft verklaard dat ze bij het gezin aanklopten en om 150.000 dinar (95 euro) vroegen. De vader weigerde aan hun eis te voldoen waarop de daders hem doodschoten.

Van de moeder en de kinderen in de leeftijd van zeven tot en met vijftien jaar werd de keel doorgesneden, waarna de mannen geld en juwelen meenamen.

Verkiezingen

Mogelijk hebben soennitische opstandelingen criminelen ingehuurd om voorafgaand aan de verkiezingen conflicten te veroorzaken. Sinds de val van de soennitische dictator Saddam Hussein in 2003 strijden soennitische opstandelingen tegen de nieuwe sjiitische machthebbers en de buitenlandse militairen.

In een sjiitische wijk van Bagdad werden een vrouw en haar drie dochters doodgeschoten. De achtergronden en motieven van de daders zijn nog niet bekend.

Aanslagen

In andere delen van Bagdad en elders in het land kwamen maandag nog eens elf mensen om het leven door aanslagen.

De Irakezen kiezen op 7 maart een nieuw parlement. In de aanloop naar de stembusgang zijn de spanningen tussen sjiitische en soennietische Arabieren in het land opgelopen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie