27 burgerdoden door bombardement Uruzgan

TARIN KOWT - De regering van Afghanistan heeft het dodental van het NAVO-bombardement in de grensstreek van de Afghaanse provincies Uruzgan en Daikundi opnieuw bijgesteld. Zeker 27 burgers verloren het leven tijdens de militaire operatie.

Eerder op de dag werd nog gesproken van 21 en later 33 burgerdoden. Het bombardement werd zondag uitgevoerd. De internationale troepenmacht ISAF dacht dat militanten op weg waren naar een militaire basis.

Drie voertuigen werden verwoest tijdens het bombardement, maar de inzittenden bleken burgers te zijn. Onder de doden zou een aantal vrouwen en kinderen zijn.

Het was alweer het derde NAVO-bombardement in een week tijd, waarbij grote fouten werden gemaakt. Afgelopen donderdag verloren zeven Afghaanse politieagenten het leven door een bombardement in de noordelijke provincie Kunduz. En vorige week maandag stierven vijf burgers tijdens een luchtaanval in het zuiden van het land.

Niet betrokken

Volgens een defensiewoordvoerder zijn bij het bombardement geen Nederlandse militairen betrokken geweest: ''Niet vanuit de lucht, niet vanaf de grond.'' Wel helpen de Nederlanders mee gewonden op te vangen.

Onverdedigbaar

De raad van ministers in Afghanistan, die wordt voorgezeten door president Hamid Karzai, veroordeelde het bombardement van zondag. De regering gaf maandag een verklaring uit, waarin het incident wordt omschreven als ''onverdedigbaar''.

Generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, heeft zondagavond al met de Afghaanse president Hamid Karzai gesproken over het incident in Afghanistan. Hij betuigde zijn medeleven en spijt en zegde alle hulp toe bij het onderzoek dat inmiddels wordt uitgevoerd.

Val kabinet

Nederland levert de grootste bijdrage aan de ISAF-operatie in Uruzgan. Door de val van het kabinet Balkenende IV komt er geen nieuwe missie in de provincie. De missie in Uruzgan stopt formeel in augustus en wordt in de maanden daarna afgebouwd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie