Burgers omgekomen door bombardement Uruzgan

KADAHAR - Een bombardement van de NAVO in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan heeft zondag aan 21 burgers het leven gekost. De burgers werden voor opstandelingen aangezien, zo deelde de regering van Afghanistan maandag mee.

De gouverneur van de naburige provincie Daikundi sprak zelfs van 27 burgerdoden. Volgens hem deed het incident zich voor in de grensstreek tussen het noordelijker gelegen Daikundi en Uruzgan.

De door de NAVO geleide internationale troepenmacht ISAF bevestigde maandag dat ''een aantal personen'' om het leven is gekomen als gevolg van het misverstand.

Een aantal gewonden is overgebracht naar medische hulpposten. ISAF meldde niet hoeveel burgers zijn gedood en waar het incident precies plaats had.

Nederlandse militairen

Ook is het nog onduidelijk of er Nederlandse militairen betrokken waren bij de NAVO-actie. Nederland levert de grootste bijdrage aan de ISAF-operatie in Uruzgan.

Generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, heeft zondagavond al met de Afghaanse president Hamid Karzai gesproken over het incident in Afghanistan.

Tip de redactie