'Opnieuw kopstuk Taliban opgepakt'

ISLAMABAD - De Pakistaanse politie heeft het Talibankopstuk Mulvi Kabir in het district Naw Shera in het noordwesten van Pakistan aangehouden. Dat heeft de Amerikaanse zender Fox News zondag gemeld op gezag van Amerikaanse functionarissen.

Een Amerikaanse militaire functionaris noemde de arrestatie van Kabir van groot belang. Kabir was gouverneur in de Afghaanse provincie Nangahar in de tijd dat de Taliban het voor het zeggen hadden in het grootste deel van Afghanistan.

Pakistan liet afgelopen week weten dat de militaire commandant van de Afghaanse Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, in het land is aangehouden.

Verblijfplaats

Van Baradar zouden de Pakistaanse inlichtingendiensten informatie hebben gekregen over de verblijfplaats van andere leden van de Taliban. De inlichtingendiensten zouden via Baradar onder meer op het spoor van Kabir zijn gekomen.

Offensief

In de provincie Helmand begonnen buitenlandse en Afghaanse troepen ruim een week geleden een offensief om Marjah en het district Nad Ali te veroveren op de Taliban. Er wordt ''hard gevochten'' in Operatie Mushtarak, aldus generaal Petraeus die het bevel voert over de Amerikaanse militairen in Afghanistan en Irak.

Het verzet van de Taliban is ''ontzagwekkend'', maar op dit moment ook een ''beetje onsamenhangend'', aldus Petraeus zondag in het NBC-televisieprogramma Meet the Press.

Onder meer door de aanwezigheid van grote aantallen bermbommen zijn de coalitietroepen er nog niet in geslaagd om Marjah en Nad Ali helemaal te veroveren.

Vastberaden

Aan de operatie nemen ongeveer 15.000 voornamelijk Amerikaanse, Britse en Afghaanse militairen deel. Volgens de internationale troepenmacht ISAF is het verzet van de Taliban op sommige plaatsen ''vastberaden'' en zal het uitschakelen van al het verzet nog wel dertig dagen duren.

Taliban-offensief

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie