PHILIPSBURG - De leiders van zes politieke partijen hebben vrijdagochtend (lokale tijd) een akkoord ondertekend voor een nieuwe regering van de Nederlandse Antillen. De nieuwe regering zal op 26 maart worden geïnstalleerd.

De nieuwe regering heeft als doelstelling tot 10 oktober 2010 de Antillen te leiden. Op die datum staat de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gepland. Vanwege de korte regeerperiode is het regeerakkoord, gedoopt tot Philipsburg Akkoord 2010, beperkt.

De beleidspunten zijn: ontmanteling van de Nederlandse Antillen en ondersteuning bij de opbouw van de nieuwe entiteiten (de nieuwe beoogde landen Curaçao en Sint Maarten en de nieuwe Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Verder de voortdurende zorg voor het welzijn van de bevolking tot aan het moment van ontmanteling van het Nederlands-Antilliaanse staatsverband en afhandelen van lopende zaken. Het is volgens informateur Pedro Atacho niet de bedoeling dat er nieuw beleid komt.

Partijen

De regering bestaat uit zes partijen en is bijna identiek aan de huidige regering. Alleen de partij FOL van Anthony Godett keert niet terug in de regering, omdat de partij niet is herkozen in het parlement.

De grootste partij blijft de PAR, van de huidige premier Emily de Jongh-Elhage, die ook de nieuwe regering zal leiden.

De andere Curaçaose partij die deelneemt is de PNP en uit Bonaire doet de UPB mee, uit Sint Maarten National Alliance, verder DP Statia uit Sint Eustatius en de WIPM uit Saba.