Dalai lama op bezoek bij Obama

WASHINGTON - De dalai lama (74) heeft donderdag in Washington een ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Barack Obama, ondanks protesten van China.

Aanhangers van de Tibetaanse spiritueel leider zwaaiden met de Tibetaanse vlag bij het Witte Huis.

Obama hield rekening met de Chinese gevoeligheden door de geestelijk leider te ontvangen in de Kaartenkamer van het Witte Huis in plaats van in het Oval Office, waar normaliter buitenlandse leiders en andere vips worden ontvangen.

Blij

De dalai lama zei na het gesprek blij te zijn met de ontmoeting, die drie kwartier duurde. Hij voelde zich gesteund door Obama.

De Amerikaanse regeringswoordvoerder zei dat Obama zijn steun had uitgesproken voor de geweldloze manier waarop de dalai lama strijdt voor meer rechten voor Tibetanen.

''De president sprak zijn sterke steun uit voor het behoud van Tibets unieke religieuze, culturele en taalkundige identiteit en voor de bescherming van mensenrechten voor Tibetanen in China'', aldus de zegsman.

Gespannen

De ontmoeting had plaats op een moment dat de relaties tussen de Verenigde Staten en China gespannen zijn. Zo is Peking niet blij met Washingtons wapenverkoop aan Taiwan, dat door China als een afvallige provincie wordt beschouwd.

Volgens de VS zit China achter een cyberaanval op de Amerikaanse zoekmachine Google. Daarnaast ligt China dwars bij het opleggen van extra sancties aan Iran voor de weigering inspecteurs toe te laten tot kernreactoren.

Economieën

Omdat de economieën van beide landen zo nauw met elkaar zijn verweven, verwacht het Witte Huis niet dat de zaak echt uit de hand gaat lopen.

Washington voorziet slechts beperkte schade. Het kan bijvoorbeeld lastiger worden steun van China te krijgen bij de kwesties Iran, Noord-Korea en het wereldwijde klimaatakkoord.

Beschadiging

China noemde Obama's ontvangst van de dalai lama een verkeerde beslissing die teruggedraaid moet worden om ''verdere beschadiging'' van de onderlinge verhoudingen te voorkomen.

China ziet de dalai lama als leider van het verzet tegen de Chinese heerschappij in Tibet. China nam in 1950 de macht over in Tibet.

De dalai lama ontvluchtte Tibet in 1959 na een mislukte opstand tegen de Chinese heerschappij en leeft sindsdien in ballingschap in India.

Witte Huis

Het Witte Huis verwierp het protest van China. De dalai lama is een ''internationaal gerespecteerd religieus leider en woordvoerder voor Tibetaanse rechten'', zei Obama's woordvoerder.

Hij zei ook dat de VS en China ''een volwassen relatie'' hebben die meningsverschillen moet kunnen overleven. Na Obama spreekt de dalai lama ook met de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Een afgezant van de dalai lama noemde de ontmoeting met Obama belangrijk.

De spiritueel leider zou Obama vragen om ''te helpen bij het vinden van een oplossing voor Tibet, waar zowel de Tibetanen als de Chinezen zich in kunnen vinden'', aldus de gezant.

Peking

Peking is "zeer ontevreden" en verwacht dat Washington inspanningen doet om de banden tussen China en de Verenigde Staten te herstellen, aldus een regeringswoordvoerder. China dreigde echter niet met concrete maatregelen.

Het is niet de eerste keer dat China boos is op Amerikaanse steun voor de dalai lama. Peking was laaiend in 2007 toen toenmalig president George W. Bush de dalai lama op het Witte Huis ontving en hem de 'gouden medaille van het Congres' toekende, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

Dalai lama in de VS

Tip de redactie