Levenslang 'Kalief van Keulen' vernietigd

ISTANBUL - Het Turkse hooggerechtshof heeft de levenslange gevangenisstraf voor Metin Kaplan, ook wel bekend als de Kalief van Keulen, vernietigd.

Zijn plannen om Turkije's seculiere staat omver te werpen en een islamitisch rijk te vestigen, zijn volgens het hof niet genoeg voor een levenslange veroordeling. Dat meldden Turkse media zaterdag.

Het is onduidelijk of er een nieuw proces komt. Volgens Turkse media komt hij in ieder geval niet binnen vijf of zes jaar vrij, omdat hij ook voor andere zaken is veroordeeld.

Kalifaatstraat

Kaplan (57) leidde de islamitische organisatie Kalifaatstaat vanuit Keulen, maar werd in 2004 uitgeleverd aan Turkije. Daar werd hij in 2005 tot levenslang veroordeeld. Hij wilde de Turkse staat omver werpen onder meer door met een vliegtuig het mausoleum van Atatürk, de Turkse vader des vaderlands en grondlegger van het Turkse secularisme, te vernietigen.

Volgens het hooggerechtshof kunnen dergelijke daden alleen tot een levenslange gevangenisstraf leiden als ze daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Kaplan ontkent niet van Turkije een islamitische staat te willen maken, maar zegt dat hij dat doel zonder geweld wil bereiken.

Gewapende organisatie

Het hof voegde toe dat Kaplan slechts veroordeeld kan worden voor het opzetten en leiden van een gewapende organisatie. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. In Turkije wordt Metin Kaplan, naast de Koerdische leider Abdullah Öcalan, beschouwd als één van de belangrijkste staatsvijanden.

In Duitsland, waar hij sinds begin jaren tachtig met zijn vader woonde en waar hij aanvankelijk politiek asiel genoot, bracht hij vier jaar in gevangenschap door wegens het opdracht geven tot moord.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie