Neonazi's herdenken bombardement in Dresden

DRESDEN - De politie in Dresden heeft zaterdag traangas ingezet toen er opstootjes ontstonden tussen extreem rechtse en linkse betogers.

Er vielen geen gewonden en er zijn geen arrestaties verricht, aldus een politiewoordvoerder.

Extreem rechts, onder wie neonazi's, wilde vanaf het station Neustadt in optocht de stad in ter gelegenheid van de herdenking van de verwoesting van Dresden door het geallieerde bombardement van de nacht van 13 op 14 februari 1945.

Volgens de politie hadden zich in de namiddag zo'n vijfduizend neonazi's bij het station verzameld, dat was afgesloten.

Ongeveer tweeduizend aanhangers van de linkse beweging Nazifrei! Dresden stellt sich quer (Nazivrij! Dresden ligt dwars) blokkeerden verschillende punten op de geplande route van extreem rechts. Ook gingen de ruiten van een bus met neonazi's aan diggelen.

Vreedzaam protest

Daarop besloot de politie de mars door te stad te verbieden, omdat het de veiligheid niet kon garanderen.

Ondertussen vond aan de andere kant van de stad een vreedzaam protest plaats, waaraan duizenden mensen deelnamen.

De gemeente wilde de optocht van neonazi's eerder al verbieden, maar een rechtbank in de deelstaat Saksen had bepaald dat het verbod in strijd was met de vrijheid van vergadering.

Bommenwerpers

Circa achthonderd Amerikaanse en Britse bommenwerpers hebben 1500 ton bommen over de stad uitgeworpen. Van de snel brandend stad bleef weinig over en naar schatting 25.000 mensen kwamen in de vlammen om.

Het bombardement was ook in Londen omstreden omdat aan het militaire nut werd getwijfeld. De stations van Dresden bijvoorbeeld, inclusief het Neustadt, werden bij dit bombardement in februari nauwelijks beschadigd.

Gelijke munt

De geallieerden meenden destijds dat ze de Duitsers met de bommentapijten op steden met gelijke munt terugbetaalden.

Toch waren er al veel bedenkingen. Sommige Britse waarnemers verklaren daarmee het feit dat een van de belangrijkste afdelingen van de Koninklijke Luchtmacht (RAF), het RAF Bomber Command, nog nooit een monument of ander speciaal eertbetoon van de regering heeft gekregen.

Standbeeld

Bevelhebber Arthur 'Bomber' Harris is pas in 1992 met een standbeeld voor een kerkje in Londen vereeuwigd.

Bij zijn Bomber Command sneuvelden 55.000 man in de Tweede Wereldorlog die in Europa begon met de Duitse aanval op Polen in 1939. De oorlog eindigde twintig dagen na het laatste bombardement op Dresden van 17 april 1945.

Neonazi's herdenken in Dresden

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie