Karzai waarschuwt voor burgerslachtoffers

KABUL/ LASHKAR GHAR - Bij het jongste offensief in Afghanistan moet voorkomen worden dat er burgerslachtoffers vallen. Dit zei zaterdag de Afghaanse president Hamid Karzai, terwijl een internationale troepenmacht de aanval inzette op een bolwerk van drugsbaronnen en/of Talibanstrijders ten zuidwesten van de Zuid-Afghaanse provinciehoofdstad Lashkar Ghar.

Afghaanse, Amerikaanse Britse en Canadese troepen zijn zaterdag begonnen met een poging de naar verluidt laatste permanente bolwerken van de vijand in de provincie Helmand te veroveren. Die liggen in het district Nad Ali waar opium wordt verbouwd in de vallei van de rivier de Helmand.

In een van de bolwerken, Marjah, hebben de omsingelde Taliban burgers verhinderd elders, zoals in het nabijgelegen Lashkar Ghar, een goed heenkomen te zoeken voor de aanval begon.

Grootste offensief

Gevreesd wordt dat onder meer in Marjah burgerslachtoffers vallen tijdens dit offensief. Dat is volgens zegslieden van de internationale troepenmacht met 15.000 man het grootste sinds de Amerikanen eind 2001 het schrikbewind van de Taliban in Afghanistan ten val brachten. Zaterdag zijn zeker vijf Talibanstrijders als gevolg van het offensief gedood.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie