Militairen stuiten op verzet in Marjah

MARJAH - Amerikaanse mariniers zijn zaterdag in gevecht geraakt met Talibanstrijders in de stad Marjah in Afghanistan.

Enkele uren nadat de eerste militairen door gevechtshelikopters waren afgezet in het laatste grote bolwerk van de extremisten in de zuidelijke provincie Helmand, werden ze aangevallen door Taliban.

Een verslaggever van het persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse militairen reageerden door raketten af te vuren op de radicaalislamitische militanten. Op andere locaties deden zich ook diverse explosies voor.

De gevechten hebben al aan zeker twintig Talibanstrijders het leven gekost. Elf anderen zijn opgepakt. Dat heeft een officier van het Afghaanse leger laten weten.

Offensief

Het militaire offensief in Marjah, het grootste sinds de inval van eind 2001 die een einde maakte aan het Talibanbewind in Afghanistan, begon kort na middernacht (lokale tijd). De NAVO spreekt van een ''opruimoperatie''.

Een troepenmacht van circa 15.000 militairen, onder wie Afghanen, Amerikanen en Britten, wordt ingezet tijdens de aanval op het laatste grote bolwerk van de Taliban in Helmand.

Doel is het verdrijven van de militanten, het opruimen van explosieven in het gebied en daarna het creëren van een veilige situatie voor de burgerbevolking.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie