DEN HAAG - De Chinese gemeenschap in Nederland viert dit weekeinde het Jaar van de Tijger. Dat begint zondag op de Chinese nieuwjaarsdag. Den Haag is zaterdag voor de zevende achtereenvolgende maal het toneel van de landelijke viering.

Den Haag verwacht tienduizenden bezoekers voor de nieuwjaarsviering in het eigen Chinatown, waar ongeveer tienduizend mensen uit China wonen.

Om bezoekers van het feest de weg te wijzen naar de optocht en het vuurwerk, is een rode loper uitgelegd vanaf het stadhuis, waar het feest begint, tot in Chinatown waar de grote optocht plaatsheeft.

Draken- en leeuwendans

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), burgemeester Jozias van Aartsen en Chinees ambassadeur Zhang Jun verrichten de officiële openingsceremonie. Tijdens de bijeenkomst in het Atrium van het stadhuis voeren artiesten de traditionele draken- en leeuwendans uit. Daarna vindt onder luid geknal een optocht plaats richting de Chinese poort in Chinatown.

Het doel van dit jaarlijkse evenement is de relatie tussen China en Nederland te versterken en de schoonheid van de Chinese cultuur te belichten.