KABUL - Duizenden buitenlandse en Afghaanse militairen zijn een groot offensief tegen de Taliban begonnen in de stad Marjah in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand.

Dat hebben de nieuwszender CNN en de BBC vrijdagavond gemeld op gezag van militaire bronnen en andere getuigen.

Het gaat om een van de grootste operaties tegen de opstandelingen sinds de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001.

Volgens de BBC zijn bij het offensief Amerikaanse, Britse en Afghaanse militairen betrokken. Militairen uit Denemarken en Estland zouden assistentie verlenen. In totaal zouden circa 15.000 militairen aan de operatie deelnemen.

Bolwerk

Marjah is een bloeiend centrum van de opiumteelt en het laatste grote bolwerk van de Taliban in Helmand. In de stad zouden zich vierhonderd tot duizend strijders van de Taliban bevinden.

In de aanloop naar het offensief was de bevolking van Marjah en omgeving via de radio en met uit legerhelikopters gedropte pamfletten gewaarschuwd de Taliban geen onderdak te bieden.

Verder is de Taliban te verstaan gegeven dat ze moeten vertrekken, omdat ze anders worden gedood. Bovendien zijn lokale bewoners aangespoord Afghaanse militairen informatie te geven over bermbommen.

Veel slachtoffers

Het Rode Kruis vreest voor veel slachtoffers door de confrontatie. Ongeveer vierhonderd gezinnen hebben Marjah uit voorzorg al verlaten. Bevelhebbers van de Taliban hebben gezegd dat ze de stad niet zullen opgeven.

''We zullen raketten op hen afvuren en ander zwaar geschut inzetten'', zei een woordvoerder van de Taliban over de Afghaanse en buitenlandse militairen.