Griekse premier verwijt EU timide gedrag

AMSTERDAM - De Griekse premier Giorgos Papandreou verwijt de Europese Unie timide gedrag en een gebrek aan daadkracht. De lidstaten hebben veel te lang gewacht voor zij zich achter Griekenland schaarden.

Dit zei de socialistische politicus vrijdag op een kabinetszitting in Athene. Het gebrek aan daadkracht van de EU zou zijn land geschaad in zijn pogingen de zware schuldencrisis te overwinnen.

De EU-landen besloten donderdag op een top in Brussel Griekenland politiek te ondersteunen. Financieel willen de andere landen alleen in uiterste nood bijspringen. Financiële markten reageerden teleurgesteld, waardoor de koers van de euro daalde.

Papandreou benadrukte dat zijn land niet om directe financiële steun heeft gevraagd en dat ook in de toekomst niet zal doen. Ook heeft Athene het Internationaal Monetair Fonds alleen om technische raad gevraagd.

Supermacht

"Griekenland is geen politieke of economische supermacht die deze strijd alleen kan voeren", zei Papandreou. "In de laatste paar maanden van de crisis gaf de EU haar politieke steun. Maar in de strijd tegen de indrukken en de psychologie van de markt was dit op zijn minst erg timide."

Hij had op krachtdadiger politieke steun van de EU gehoopt, zei Papandreou. Hij beklaagde zich over 'gebrek aan coördinatie' tussen de lidstaten, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, alsook binnen deze Europese instellingen.

"Er was een veelvoud aan artsen, met allemaal verschillende recepten voor de patiënt Griekenland."

Verschuilen

Papandreou verweet de EU haar verantwoordelijkheid te ontlopen voor de gebrekkige controle op de cijfers die de vorige Griekse regering voorlegde.

"De Europese Unie heeft er veel aan gedaan om zich voor haar verantwoordelijkheden achter Griekenland te verschuilen. De verantwoordelijkheid van de Unie, de Commissie, zelfs Eurostat om waakzaam te blijven en de vorige regering te wijzen op het hellende vlak waar zij zich op bevond."

Salarisstop

De regering-Papandreou heeft bezuinigingsmaatregelen aangekondigd, waaronder een salarisstop voor Griekse ambtenaren, snoeien op toelagen en bonussen, strengere handhaving van belastingwetten, verhoging van de brandstofaccijns en verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Papandreou zei dat dat 'nog maar een begin' is.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie