Italiaan wint World Press Photo

AMSTERDAM - De Italiaan Pietro Masturzo heeft de World Press Photo 2009 gewonnen. Hij won met een foto van roepende vrouwen die vanaf een dak in de Iraanse hoofdstad Teheran protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Dat maakte de internationale vakjury vrijdag in Amsterdam bekend.

De freelancefotograaf maakte de winnende persfoto op 24 juni, tijdens een van de nachten kort na de verkiezingen, toen Iraniërs hun afwijkende mening letterlijk van de daken schreeuwden. Overdag protesteerden ze in de straten.

''De foto voegt perspectief toe aan het nieuws. Het raakt de kijker visueel en emotioneel'', zei juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer.

''De omgeving op de foto is al mooi genoeg van zichzelf, maar door de roepende vrouwen wekt de foto tevens nieuwsgierigheid op'', aldus jurylid Guy Tillim.

Vrijdag vielen 63 fotografen uit 23 landen in de prijzen, die verdeeld waren over tien categorieën. De afgelopen twee weken beoordeelde de jury meer dan honderdduizend foto's van 5847 fotografen uit 128 landen.

Nederland

De vakjury heeft vrijdag vijf Nederlandse fotografen een prijs toebedeeld en dat is uitzonderlijk. In de categorie portretten series sleepte Nederland zelfs alle drie de prijzen in de wacht.

De eerste prijs in de categorie portretten series ging naar portretfotograaf Roderik Henderson. Annie van Gemert en Willeke Duijvekam kregen respectievelijk de tweede en derde prijs.

Pieter ten Hoopen won de tweede prijs in de categorie portretten enkel. Hij kreeg ook een eervolle vermelding in de categorie dagelijks leven.

Kunstspoor

In de categorie kunst en entertainment enkel won Kees van de Veen, fotograaf van het Dagblad van het Noorden, de derde prijs met een foto die hij maakte op het festival Kunstspoor in Stedum.

ANP-fotograaf Robin Utrecht kreeg een eervolle vermelding in de categorie nieuwsfoto's enkel met een foto die hij maakte op Koninginnedag in Apeldoorn.

Vrijdag vielen 63 fotografen uit 23 landen in de prijzen, die verdeeld waren over tien categorieën. De afgelopen twee weken beoordeelde de jury meer dan honderdduizend foto's van 5847 fotografen uit 128 landen.

World Press Photo 2009

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie