'Ontvoerders' kinderen Haïti nog in cel

PORT-AU-PRINCE - De tien Amerikanen, die werden verdacht van het ontvoeren van 33 kinderen uit het door een aardbeving getroffen Haïti, blijven voorlopig in de gevangenis zitten. Dat bleek donderdag uit uitlatingen het Openbaar Ministerie in het Caribische land.

De missionarissen zitten in de gevangenis sinds 29 januari. Ze waren anderhalve week geleden gearresteerd bij de grens met de Dominicaanse republiek omdat ze de kinderen wilden meenemen zonder officiële toestemming van de Haïtiaanse autoriteiten.

Volgens de christenen waren het allemaal weeskinderen, maar dat bleek achteraf niet correct.

Criminele motieven

Een overheidsfunctionaris meldde eerder nog dat de Amerikanen donderdag vrij zouden worden gelaten op last van een rechter. Dit omdat ze geen criminele motieven zouden hebben gehad toen ze de kinderen naar het buitenland wilden brengen.

Donderdag bleek de mededeling over de aanstaande vrijlating van de Amerikanen te voorbarig.

Rouw

Een woordvoerder van Justitie zei dat de verdachten in ieder geval nog vast blijven zitten tot en met maandag. Vrijdag is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw en wordt er niet gewerkt in Haïti. Het is dan exact een maand geleden dat de aardbeving plaats had.

Maandag gaan de aanklagers weer aan de slag met het dossier en worden de Amerikanen mogelijk alsnog vrijgelaten.

Dakloos

Meer dan 230.000 mensen kwamen om het leven tijdens de ramp in Haïti. Meer dan een miljoen anderen raakten dakloos en grote aantallen kinderen verloren hun ouders.

Tip de redactie