'Iran blijft provoceren'

DEN HAAG - Een provocatie en in strijd met alle internationale verplichtingen. Zo beschouwt minister Maxime Verhagen de aankondiging van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat zijn land al uranium heeft verrijkt tot een splijtbaar gehalte van 20 procent.

Volgens Verhagen (Buitenlandse Zaken) bevestigt de uitlating van de president de twijfel over het Iraanse nucleaire programma.

De suggestie van het Iraanse regime dat het programma nodig is voor medische doeleinden, wordt niet gestaafd door de feiten, zei Verhagen donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Islamitische Revolutie

Ahmadinejad kondigde de hogere verrijking van uranium eerder op de dag aan in een toespraak tijdens de 31e verjaardag van de Islamitische Revolutie.

De angst bestaat dat Iran met hoogverrijkt uranium kernwapens wil maken. Maar Teheran stelt geen atoomwapens te willen en het volste recht te hebben nucleair onderzoek te doen.

Manipulatief

Verhagen noemde Iran ''dubbelhartig'' en ''manipulatief''. Hij wees erop dat internationaal geprobeerd wordt tot een diplomatieke oplossing te komen en dat tegelijkertijd sancties tegen het land worden voorbereid.

Verhagen wil het liefst dat de VN-Veiligheidsraad de sancties afkondigt. Als dat niet lukt, moet de Europese Unie het doen en dan bij voorkeur samen met de Verenigde Staten, aldus de minister.

Strafmaatregelen

Hij benadrukte dat de sancties gericht moeten zijn op het Iraanse regime en de bevolking moeten ontzien. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om strafmaatregelen in de financiële en oliesector. Verhagen wilde nog niet zeggen aan welke sancties precies wordt gedacht. Ze moeten in elk geval het bewind ertoe bewegen zich aan de internationale afspraken te houden.

Verhagen blijft zich verder zorgen maken over de mensenrechten in Iran. Hij noemde het buitengewoon triest dat er opnieuw ongeregeldheden in het land zijn en dat de Iraanse regering denkt met geweld en repressie de rust te kunnen herstellen.

Tip de redactie