Timosjenko weigert af te treden

AMSTERDAM - De premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko, heeft donderdag gezegd dat ''haar regering niet vrijwillig opstapt'', aldus een medewerker van haar.

De premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko, heeft donderdag gezegd dat ''haar regering niet vrijwillig opstapt''.

Dit zei haar naaste medewerker en plaatsvervanger, eerste vicepremier Oleksander Toertsjinov. De premier doorbrak met de mededeling een stilzwijgen van ruim drie dagen sinds de presidentsverkiezingen van zondag.

Die verloor zij volgens de officiële uitslagen van oppositieleider Viktor Janoekovitsj. De nieuw gekozen president Janoekovitsj riep Timosjenko woensdag op af te treden.

Valse beloften

Timosjenko zei donderdag dat Janoekovitsj de kiezers bedriegt met valse beloften. Ze zat het kabinetsberaad voor. Sinds zondag was ze niet meer in het openbaar gezien of gehoord.

De 49-jarige Timosjenko heeft nog steeds niet erkend dat ze de presidentsverkiezingen heeft verloren. Aanhangers van haar stellen dat er verkiezingsfraude is gepleegd.

Ze verloor de stembusgang met een verschil van 3,48 procentpunten. Ze is van plan de uitslag aan te vechten voor de rechter en wil een hertelling van de stemmen in bepaalde kiesdistricten.

Waarnemers

Maar internationale waarnemers en westerse landen prezen de stembusgang. De verkiezingen zijn eerlijk en vrij verlopen, stellen onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Enkele duizenden aanhangers van de pro-Russische Janoekovitsj posten sinds maandag bij het kantoor van de centrale kiescommissie in de hoofdstad Kiev. Zij willen voorkomen dat de verkiezingsuitslag wordt veranderd.

Dat Timosjenko een kabinetsvergadering leidde, wordt door waarnemers uitgelegd als een teken dat ze zich niets zal aantrekken van Janoekovitsj. Het plaatsvervangend hoofd van de Partij van de Regio's, de partij van Janoekovitsj, waarschuwde dat Timosjenko zal worden ''verwijderd'' als ze niet vrijwillig opstapt.

Instabiel

Het land is al jaren politiek instabiel. Dat ondermijnde de aanpak van de economische crisis. De vrees bestaat dat hierin weinig verandering zal komen door de houding van de premier.

Janoekovitsj heeft laten weten een nieuwe regering te willen benoemen na zijn aantreden als president. Zijn Partij van de Regio's heeft echter geen duidelijke meerderheid in de volksvertegenwoordiging en Timosjenko kan hem het leven hierdoor moeilijk maken. Analisten sluiten dan ook niet uit dat Janoekovitsj nieuwe parlementsverkiezingen gaat uitschrijven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie