Janoekovitsj roept Timosjenko op weg te gaan

KIEV - De winnaar van de presidentsverkiezingen van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft zijn uitdager Joelia Timosjenko opgeroepen als premier te vertrekken om een politieke crisis in het land te voorkomen. Dat heeft hij woensdag in een schriftelijke verklaring laten weten.

Volgens Janoekovitsj moet Timosjenko aftreden en in de oppositie gaan.

''Ik wil mevrouw Timosjenko eraan herinneren dat de basis van democratie de wil van het volk is. Democratische leiders accepteren altijd de uitslag van verkiezingen. Het land kan geen nieuwe crisis gebruiken'', staat in de verklaring.

Verschil

De kiescommissie meldde eerder op de dag dat alle stemmen zijn geteld en dat Janoekovitsj met bijna 3,5 procentpunten verschil heeft gewonnen.

Timosjenko leek de laatste dagen niet bereid zich bij de uitslag neer te leggen, maar een plaatsvervanger in het naar haar genoemde Blok Joelia Timosjenko zei woensdag dat ze ''in de komende dagen, mogelijk morgen'' haar verlies zal accepteren.

Instabiliteit

Oekraïne verkeert al jaren in een politieke impasse, waardoor het vermogen om de diepe economische crisis aan te pakken wordt ondermijnd. De vrees bestaat dat de instabiliteit erger wordt als Timosjenko haar hakken in het zand zet.

Janoekovitsj zei in zijn verklaring dat hij de hulp ''uit het Oosten en het Westen'' nodig heeft om de economie van zijn land te stabiliseren en de schulden te herstructureren. Daarvoor is volgens hem een nieuwe regering met een nieuwe premier nodig.

Twijfel

De winnaar van de verkiezingen liet er overigens geen twijfel over bestaan dat zijn loyaliteit bij Rusland ligt en dat hij de banden met het buurland en andere landen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een verband van ex-Sovjetstaten, wil aanhalen.

''Onze landen zijn economisch, cultureel en historisch nauw verbonden. Onze industrieën vullen elkaar aan. We moeten deze voordelen in het voordeel van ons landen gebruiken.''

Onder de huidige president prowesterse Viktor Joesjtsjenko zijn de relaties met Rusland sterk verslechterd. Joesjtsjenko was meer op het Westen gericht.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie