KIEV - Viktor Janoekovitsj heeft de presidentsverkiezingen in Oekraïne gewonnen met 48,95 procent van de stemmen, tegen 45,47 procent voor zijn rivale Joelia Timosjenko. Dat heeft de nationale kiescommissie woensdag gemeld nadat 100 procent van de stemmen was geteld.

Dat Janoekovitsj de tweede en beslissende ronde van de zondag gehouden presidentsverkiezingen had gewonnen, was maandag al duidelijk geworden.

De achterstand van Timosjenko op Janoekovitsj was te groot om hem van het presidentschap af te houden.

Einduitslag

Het verschil van 3,48 procent, bijna 900.000 stemmen, in de einduitslag is wel iets groter dan de ruim 2 procent die maandag na het tellen van 95 procent van de stemmen was gemeld.

De einduitslag staat weliswaar vast, maar de resultaten moeten nog wel worden gecontroleerd. Op woensdag 17 februari zal de kiescommissie de einduitslag officieel bekendmaken.

Advocaten

Overigens legt Timosjenko zich niet bij de uitslag neer. Volgens media in het Oost-Europese land heeft ze haar advocaten opdracht gegeven officieel bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag omdat er fraude zou zijn gepleegd.

Internationale waarnemers, onder meer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), kwalificeerden de stembusgang echter als eerlijk en transparant.