LASHKAR GAH - Britse NAVO-instructeurs die Afghaanse agenten en militairen trainen in de Afghaanse provincie Helmand, hekelen de ethiek van hun pupillen.

Vooral het massale drugsgebruik is een doorn in het oog van de Britten, alhoewel het roken van hasj wordt gedoogd.

Een Britse politieinstructeur vertelde dinsdag dat van een groep van 25 politierekruten de meesten een recente drugstest niet doorstonden.

Drie hadden sporen van amfetamines en opium in hun lichaam en vijftien rekruten hadden hasj gerookt. Het roken van de softdrugs is echter zo ingeburgerd, dat de NAVO het veelal door de vingers ziet, al worden er wel waarschuwingen uitgedeeld. Harddrugs worden niet getolereerd.

Problemen

Volgens de Britse instructeurs is drugsgebruik slechts een van de problemen waar de NAVO op stuit bij het trainen van Afghaanse rekruten. De nieuwe militairen en agenten zouden Britse instructeurs veelal niet erkennen.

Daarnaast zijn veel Afghaanse rekruten analfabeet of deserteren ze na enkele dagen, omdat ze al dan niet infiltranten van de radicaalislamitische terreurbeweging Taliban zijn.

Terugtrekken

De NAVO leidt Afghanen op, zodat buitenlandse troepen zich vanaf volgend jaar kunnen terugtrekken als het handhaven van de veiligheid geleidelijk in handen komt van de Afghaanse troepenmacht.

Over ruim een jaar moet het aantal Afghaanse agenten en militairen verdubbeld zijn tot een totaal van 282.000 man.