VS willen snel resolutie over sancties Iran

WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil dat de VN-Veiligheidsraad binnen enkele weken instemt met een resolutie over het afkondigen van nieuwe sancties tegen Iran.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag gesteld.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat minister van Defensie Robert Gates bij Turkse, Italiaanse en Franse bewindslieden heeft aangedrongen op een snel besluit over sancties tegen het regime in Teheran.

Gates maakte duidelijk dat het niet maanden mag duren voordat er sancties worden opgelegd. China riep dinsdag op tot het voortzetten van de dialoog met Teheran over de Iraanse nucleaire ambities.

Uranium

De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over het Iraanse programma voor het verrijken van uranium. Het regime in Teheran is dinsdag begonnen met een project om uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent te verrijken.

Hoog verrijkt uranium zou kunnen worden gebruikt voor het maken van een nucleair wapen. Volgens deskundigen kan met uranium dat is verrijkt tot een splijtbaar gehalte van 20 procent, echter nog lang geen kernbom worden gemaakt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie