KIEV - De Oekraïense premier Joelia Timosjenko accepteert de zege van Viktor Janoekovitsj in de presidentsverkiezingen van zondag niet. Dat heeft de krant Ukrainska Pravda dinsdag gemeld.

Timosjenko zou maandagavond op een bijeenkomst van haar partij hebben gezegd dat ze zich niet neerlegt bij haar nederlaag.

Volgens Oekrainska Pravda heeft ze haar advocaten opdracht gegeven officieel bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag. Later dinsdag zou Timosjenko een persconferentie houden.

Bewijzen

Elena Sjoestik, de nummer twee van de partij van Timosjenko, zei dat ze bewijzen heeft voor onregelmatigheden tijdens de stembusgang. Het blok van Timosjenko wil daarom een hertelling in een aantal stembureaus.

Internationale waarnemers, onder meer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), kwalificeerden de stembusgang echter als eerlijk en transparant.

Janoekovitsj

Janoekovitsj versloeg Timosjenko, met 600.000 stemmen (2 procent) verschil. Hij kreeg bijna twaalf miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek achter zich. De verslagen Timosjenko zinspeelde al voor de stembusgang op stappen om een overwinning van Janoekovitsj juridisch aan te vechten.

Ook sprak ze over nieuwe massabetogingen. Ze verdenkt haar tegenstander ervan te hebben geknoeid, net zoals hem in 2004 werd verweten.