TEHERAN - Iran is dinsdag begonnen met een project om uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent te verrijken. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gemeld.

De productie van hoog verrijkt uranium is de grootste zorg die de internationale gemeenschap heeft over het nucleaire programma van Iran. Het kan namelijk worden gebruikt voor het maken van een nucleair wapen.

Tal van mogendheden, aangevoerd door de VS, stellen dat Iran kernwapens probeert te maken. Iran zou daarom zelf geen uranium mogen verrijken maar dat elders, bijvoorbeeld in Rusland of Frankrijk, moeten laten doen.

Het regime in Teheran had het project om uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent te verrijken maandag al officieel kenbaar gemaakt bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Het IAEA is de atoomwaakhond van de Verenigde Naties.

Kernwapens

Teheran sloot in de jaren zeventig een overeenkomst met het IAEA over samenwerking bij nucleaire activiteiten en de controle daarop. Iran stelt geen kernwapens te willen en het volste recht te hebben nucleair onderzoek te doen.

Voor een gewone kernreactor is verrijkt uranium met een splijtbaar gehalte van slechts 3 procent als brandstof voldoende.

Iran zegt het hoger verrijkt uranium nodig te hebben voor een onderzoeksreactor die ook voor medische doeleinden moet worden gebruikt.