CAIRO - De Egyptische politie heeft dertien leden van de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in het land, opgepakt. Onder de arrestanten zijn de nummer twee van de organisatie, Mahmud Azat, en enkele andere kopstukken.

Dat heeft de Moslimbroederschap maandag op de eigen website laten weten. De arrestaties zijn maandagochtend verricht in verscheidene regio's van het land. Een veiligheidsfunctionaris zei dat de dertien zijn opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een verboden organisatie.

Een advocaat van de Moslimbroederschap voorspelde meer arrestaties. Leden van de beweging denken dat het regime van president Hosni Mubarak de Moslimbroederschap wil ontmoedigen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later dit jaar.

Verboden

De Moslimbroederschap is de grootste politieke en sociale beweging in Egypte. Officieel is de islamitische groepering al decennia verboden, maar ze veroverde in 2005 een vijfde van de zetels in het parlement door met onafhankelijke kandidaten toch aan de stembusgang mee te doen.

Het regime heeft de beweging er herhaaldelijk van beschuldigd het bewind van Mubarak omver te willen werpen.

Vorige maand koos de broederschap de conservatief Mohammed Badie tot leider. Badie koos Azat tot plaatsvervanger.