KIEV - De Oekraïense oppositieleider Viktor Janoekovitsj heeft zondag de presidentsverkiezingen gewonnen met bijna twaalf miljoen stemmen.

De Oekraïense oppositieleider Viktor Janoekovitsj heeft zondag de presidentsverkiezingen gewonnen met bijna twaalf miljoen stemmen.

Hij kreeg 600.000 stemmen meer dan zijn rivaal, premier Joelia Timosjenko. Zij heeft haar verlies niet toegegeven en zou stappen willen ondernemen om Janoekovitsj' overwinning juridisch aan te vechten.

Ze verdenkt haar tegenstanders ervan te hebben geknoeid en heeft een voor maandag aangekondigde persconferentie verplaatst naar dinsdag.

Internationale waarnemers

Internationale waarnemers, onder meer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), hebben maandag ''de indrukwekkende'' stembusgang in Oekraïne als ''professioneel, eerlijk en transparant'' gekwalificeerd.

Volgens de laatste gegevens van de electorale autoriteiten is ruim 98 procent van de 24,6 miljoen uitgebrachte stemmen geteld. Dat betekent een opkomst van 69 procent. Meer dan een miljoen kiezers (4,4 procent) stemde tegen beide kandidaten.

Timosjenko kreeg de stem van 11,3 miljoen kiezers (46 procent) en voor Janoekovitsj stemden 11,9 miljoen mensen (48,4 procent). In de Oekraïne wonen 46 miljoen mensen.

Ashton

EU-buitenlandchef Catherine Ashton reageerde maandag positief op het ''in het algemeen rustige'' verloop van de verkiezingen in Oekraïne.

Ze loofde de ''open campagne in de media en het feit dat de kiezers een echte keus hadden''. De EU blijft volgens Ashton gericht op het verdiepen van haar relatie met Oekraïne en kijkt uit naar samenwerking met de nieuwe president.

Revanche

Met de overwinning neemt de 59-jarige Janoekovitsj een opmerkelijke revanche in de Oekraïense politiek.

In 2004 werd hij met massabetogingen weggehoond in de Oranje Revolutie toen zijn tegenstanders aangevoerd door Timoskjenko hem van verkiezingsfraude beschuldigden.

Waarnemers geloven echter niet meer in een nieuwe Oranje Revolutie om Janoekovitsj nogmaals van het presidentiële pluche weg te houden.

De teleurstelling over regering en politiek is erg groot. De partijen die in 2004 de regeringsmacht uit handen van Janoekovitsj hielden, hebben hun beloftes niet waargemaakt.

Nieuw hoofdstuk

Janoekovitsj had zondag al de overwinning opgeëist en zei dat Oekraïne ''godzijdank'' een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis is begonnen. De oppositieleider beloofde hervormingen om de economische crisis te overwinnen.

''We moeten niet naar vijanden gaan zoeken in ons land of onze politiek, we moeten samen vijanden zoals armoede, onverantwoordelijkheid en corruptie bestrijden'', aldus Janoekovitsj.

Hij komt uit het oostelijke en Russisch sprekende deel van Oekraïne. Hij is voorstander van het aanhalen van de banden met Moskou.

Verkiezingen Oekraïne