TEHERAN - Iran begint dinsdag met het verrijken van uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie zondagavond.

Het Arabischtalige televisiekanaal Al-Alam citeerde het hoofd van het atoomenergieagentschap van Iran, Ali Akbar Salehi. Die zei ook dat het internationaal atoomenergie agentschap IAEA maandag per brief wordt geïnformeerd over het besluit.

Een dag later begint het verrijkingsproces tot 20 procent in een grote verrijkingsfabriek bij de plaats Natanz.

Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gaf Salehi eerder op de dag opdracht om het verrijkingsproces te beginnen. Maar het staatshoofd gaf geen datum voor de start.

De productie van hoog verrijkt uranium is de grootste zorg die de internationale gemeenschap heeft over het nucleaire programma van Iran. Het kan namelijk worden gebruikt voor nucleaire wapens.

Brandstof

Iran zegt verrijkt uranium te willen gebruiken als brandstof voor de twee kerncentrales die het land bouwt. Voor dat doel is echter verrijkt uranium met een splijtbaar gehalte van ongeveer 3 procent nodig.

De strijd met het Westen dreigt door de nieuwe stap van Iran verder te escaleren. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates dreigde met nieuwe sancties en riep de internationale gemeenschap op eendrachtig samen te werken om de islamitische republiek onder druk te zetten.