KIEV - De pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj lijkt af te stevenen op een overwinning bij de presidentsverkiezingen die zondag in Oekraïne zijn gehouden.

Dat blijkt uit exitpolls en eerste officiële uitslagen, maar het kamp van zijn tegenstrever Joelia Timosjenko komt met andere cijfers.

Volgens de centrale kiescommissie maandag krijgt Janoekovitsj 49,6 procent van de stemmen tegen 44,7 voor de meer prowesterse premier Joelia Timosjenko. Het voorlopige resultaat is vastgesteld nadat 52 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld.

Circa 4,5 procent van de stemmers koos voor de optie ''tegen iedereen''.

Fraude

Een naaste medewerker van de premier zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wie de stembusgang heeft gewonnen. Volgens tellingen van haar eigen verkiezingswaarnemers bij de stembureaus in het land zou Timosjenko juist licht voorstaan op Janoekovitsj.

De campagneleider van Timosjenko, Oleksandr Toertsjinov, zei dat de tegenpartij ''grootschalige fraude'' heeft gepleegd.

In zeker duizend stembureaus in het oosten van het land, de machtsbasis van Janoekovitsj, is volgens het Timosjenko-kamp de uitslag omstreden.

Joesjtsjenko

Zittend president Viktor Joesjtsjenko werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. De kiescommissie komt maandag met een voorlopige einduitslag.

Janoekovitsj eiste alvast de overwinning op. Hij zei dat Oekraïne ''godzijdank'' een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis is begonnen. De oppositieleider beloofde snelle hervormingen om de economische crisis in het land te overwinnen.

Voor Timosjenko had hij een duidelijke boodschap: ze moet zich erop voorbereiden af te treden als premier. ''Dat begrijpt ze zelf ook wel'', zei hij tijdens een bijeenkomst van feestende aanhangers in de hoofdstad Kiev.

Moskou

Als de polls en de voorlopige uitslag kloppen, betekent het een comeback voor de 59-jarige Janoekovitsj, die voor het aanhalen van de banden met Moskou is. Hij won de presidentsverkiezingen in 2004, maar die bleek hij met fraude te hebben gewonnen.

Het leidde tot de Oranje Revolutie die de pro-westerse Joesjtsjenko en Timosjenko aan de macht bracht. Maar zij raakten al snel gebrouilleerd en voerden de afgelopen jaren voortdurend ruzie. Veel burgers zijn teleurgesteld in de revolutie.