BELGRADO - De Servische filosoof Mihailo Markovic is zondag op 87-jarige leeftijd in Belgrado overleden. Dat hebben Servische media gemeld.

Markovic werd in de jaren zestig en zeventig vooral bekend als lid van de Praxisgroep, een groep filosofen en sociale wetenschappers in het toenmalige Joegoslavië, die ijverden voor een humaan, ondogmatisch marxisme.

Markovic, op 24 februari 1923 in Belgrado geboren, vocht in de Tweede Wereldoorlog onder de communistische leider Josip Broz Tito als partizaan tegen de nazi's. Al kort na de oorlog nam hij afstand van het stalinisme.

Markovic raakte gebrouilleerd met Tito, toen die president van Joegoslavië was en werd in 1975 met andere kritische hoogleraren van de Universiteit van Belgrado geschorst.

IHEU

Van 1975 tot 1985 was hij medevoorzitter van de internationale organisatie van humanisten IHEU, waarbij ook het Humanistisch Verbond in Nederland is aangesloten.

Markovic behoorde met de latere Servische president Slobodan Milosevic in 1990 tot de oprichters van de Socialistische Partij van Servië.

Markovic bleef Milosevic trouw, ook toen die zich voor het Joegoslavië-Tribunaal moest verantwoorden voor oorlogsmisdaden. In het najaar van 2004 nam Markovic het als getuige voor het tribunaal voor Milosevic op.