TEHERAN - President Mahmoud Ahmadinejad heeft de leider van het atoomprogramma in Iran opdracht gegeven uranium te verrijken tot een splijtbaar gehalte van 20 procent. Dat deelde hij mee in een toespraak op een expositie over lasertechnologie die op de televisie werd uitgezonden.

Het besluit is een nieuwe klap voor het Westen, dat Teheran ervan probeert af te houden zelf uranium te verrijken.

De leider van het atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, bevond zich onder het gehoor van de president. Ahmadinejad zei dat hij de grote mogendheden twee tot drie maanden had gegeven om het besluit te voorkomen en dat die tijd verstreken was.

Iran zegt verrijkt uranium te willen gebruiken als brandstof voor de twee kerncentrales die het land bouwt. Voor dat doel is echter verrijkt uranium met een splijtbaar gehalte van ongeveer 3 procent nodig. Het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt.

Mottaki

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, zei zaterdag dat een akkoord over het nucleaire programma van zijn land dichtbij is.

Hij zei tijdens een internationale veiligheidsconferentie in München dat hij ''een zeer goede ontmoeting'' met het hoofd van de IAEA, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, heeft gehad over het plan om verrijkt uranium naar het westen te sturen.

De Verenigde Staten en andere landen reageerden daar met grote scepsis op.